היום “פוסט אורח” – והיום נארח את צוף פלוטקין Tsuf Plotkin המגניבה.
צוף היא חברת העמוד שלנו, היא מדריכת טיולים לאנגליה, מעריצת הביטלס מגיל 11, מנהלת פורום הביטלס לשעבר, בלוגרית ביטלס וסטודנטית להיסטוריה באוניברסיטת ת”א – מרשים ביותר !
צוף האמיצה כתבה פוסט על נושא שאפשר לכנות שנוי במחלוקת או רגיש – טיב היחסים בין לנון לבריאן אפשטיין.
אלייך צוף !
את בריאן אפשטיין, אמרגנם של הביטלס, ואת תרומתו האדירה להם, שכן בלעדיו ככל הנראה לא היו מתפרסמים, כולם מכירים. עובדה ידועה נוספת היא היותו הומוסקסואל. נטייתו המינית של בריאן אפשטיין הייתה ידועה לחבריו הקרובים (וביניהם לחברי הביטלס, כמובן). חיים “מחוץ לארון”, גם אם רק חלקית, היה דבר לא שגרתי בחברה המערבית באותה תקופה, בה הומוסקסואליות הביאה לעיתים לנידוי חברתי, להתנקלות וכן למאסר. כבר מגיל צעיר הרגיש בריאן שדרישות וציפיות משפחתו בנוגע לדרך בה יחיה את חייו אינן מתאימות לדרך בה הוא רוצה לחיות. בגיל 18 התגייס לצבא, אך עד מהרה נתפס מתחזה לקצין כשהוא מבלה בברים בלונדון. בריאן נשלח לפסיכיאטר צבאי אשר “אבחן” אותו כהומוסקסואל, האשמה שהביאה לשחרורו המיידי מהצבא. כשחזר לליברפול, ביקש בריאן מאביו ללמוד עיצוב שמלות. אביו התנגד לכך בתוקף אך הסכים לשלוח את בריאן ללמוד משחק בלונדון. בלונדון התקבל בריאן ל- (RADA (Royal Academic for Dramatic Art, אך משלא הצליח להשתלב בתחום חזר לליברפול אחרי סיום לימודיו. כך בעצם חזר בריאן לעסק המשפחתי – הוא פתח יחד עם אביו חנות בשם (NEMS (North End Music Store לממכר תקליטים וכלי נגינה במרכז העיר ליברפול, קיבל את ניהולה, והיא הייתה מבחינתו הדבר הקרוב ביותר לתחום האומנות והבמה בו רצה לעבוד. ומכאן הכל היסטוריה. או שבעצם אגדה, כי איננו יודעים איך זה קרה באמת – הגרסא המוכרת והרומנטית יותר מספרת על כך שב-1961 נכנס בחור צעיר לחנות תקליטים זאת וביקש את התקליטון “My Bonnie”, של טוני שרידן (זמר בריטי מוכר באותו הזמן) ושל הביטלס. בריאן לא שמע מעולם על הביטלס, אך אהב את מה ששמע ושמח לדעת שאותה להקה מקורה בליברפול ושהיא מופיעה באופן קבוע וכמעט יומיומי במועדון שברחוב המקביל, The Cavern. (הגרסה הרומנטית פחות וההגיונית הרבה יותר, אגב, מספרת שבריאן מצא את הביטלס בחיפושיו אחרי להקה קטנה ולא מוכרת שיוכל לייצג. כמו איש עסקים טוב). כאמור, חבריו ומכריו של בריאן ידעו על נטייתו המינית, וביניהם גם הביטלס. כאן נכנסת לתמונה עוד שמועה, שגורסת כי בריאן אפשטיין היה מאוהב בג’ון לנון מהרגע בו ראה אותו מופיע על במת הCavern. המהדרין מאמינים כי היה רומן בין ג’ון לבריאן, רומן שהגיע לשיאו בחופשה לספרד אליה יצאו יחד ב-1963. שמועות על התאהבותו של בריאן בג’ון ועל הרומן ביניהם החלו בשלב מוקדם למדי, והן מעוגנות כמובן בשמועות ותהיות על נטייתו המינית של ג’ון לנון עצמו. המצדדים ברומן בין ג’ון לבריאן ובנטייתו המינית הנזילה של ג’ון מסתמכים על מספר “ראיות” ורמזים שנאספו במהלך השנים מציטוטים, ביוגרפיות, אוטוביוגרפיות וראיונות. המרכזיות שבהן:
1) הפעם הראשונה בה קיבלה שמועה זאת התייחסות רצינית הייתה ב-1963, מספר חודשים לאחר החופשה המשותפת של בריאן וג’ון בספרד. במסיבת יום ההולדת ה-21 של פול מקרטני, אליה הוזמנו בין היתר חברים של הלהקה מליברפול, קרא ה-DJ של מועדון הקאברן בוב וולר לחופשה המשותפת “ירח דבש”. ג’ון נעלב והתעצבן החל להכות את וולר. האורחים נשארו המומים והסיפור הפך לידוע עד כדי כך שכיום ההתייחסות כולה לחופשה זאת היא כ”ירח הדבש של ג’ון ובריאן בספרד”. שנים אחר-כך ג’ון סיפר שהוא הכה את וולר עם מקל ויכול היה להרוג אותו אם לא היו עוצרים אותו. וולר יצא מהתקרית עם פנס בעין וכמה צלעות פגועות.
2) הקשר בין ג’ון לסטיוארט סאטקליף, חבר מקורי בלהקת הביטלס וחברו הטוב של ג’ון. הקשר האינטנסיבי ביניהם, הקנאה בין ג’ון לאסטריד קירשהנר בת זוגתו של סטיוארט והדיכאון אליו נכנס ג’ון לאחר מותו המצער של סטיוארט הובילו לטענה כי ג’ון אהב את סטיוארט. למעשה, פאולין סאטקליף, אחותו הצעירה של סטיוארט, סיפרה בעבר כי ראתה את ג’ון וסטיוארט מתנשקים. היא כתבה זאת בין היתר במכתב ששלחה לסינתיה, אשתו הראשונה של ג’ון, מכתב שנעלם “באורח פלא”.
3) בשנת 1964 התפרסמה האוטוביוגרפיה של בריאן אפשטיין, A Cellarful of Noise, בה הוא תיאר את ימיו הראשונים עם הביטלס. אחד הקטעים המעיינים בספר הוא הקטע בו מתאר בריאן את מכנסי העור הצמודות של ג’ון ואת הדרך בה ג’ון נהג לעמוד על הבמה. הוא מוסיף ואומר: “רגליים מפוסקות מרתקות אותי מאוד”.
4) השיר You’ve got to hide your love away שכתב ג’ון ב-1965 מהווה גם הוא רמז. ג’ון מעולם לא דיבר על משמעות השיר אלא רק התייחס אליו כשיר שמסמן את “התקופה הדילנית” שלו. ניתן לראות בשיר זה כהודאה בכך שלג’ון יש רגשות אותם הוא צריך להסתיר. אפשרות נוספת היא שג’ון פונה בשיר זה לבריאן ומבקש ממנו להסתיר את רגשותיו.
5) בספר שכתב פיט שוטון, חבר ילדות של ג’ון לנון, בשנת 1983, הוא מזכיר את הרומן בין ג’ון לבריאן. פיט מספר שהוא הגיע לביתו דודה מימי (היכן שג’ון התגורר בשנים אלה) ממש לאחר חזרתו של ג’ון לליברפול מספרד. בנסיון להקניט את ג’ון פיט שאל איך היה לו עם בריאן. ג’ון, לאחר שהתלונן בפני פיט שזה מה שמעניין את כל חבריו עכשיו, הודה בפניו שבהחלט קרה משהו בינו לבין בריאן באחד הלילות.
6) ספר נוסף על הביטלס שכתב האנטר דיוויס, הביוגרף הרשמי של הביטלס וחברם הטוב, יצא ב-2006. דיוויס מספר בספר שג’ון התוודה בפניו שהוא אכן קיים יחסי מין עם בריאן אפשטיין.
7) הסערה הכי גדולה שנוצרה בעקבות שמועות על רומן בין ג’ון לבריאן וכן בעקבות הקביעה כי ג’ון לנון היה בעצם הומוסקסואל הגיעה עם פרסום הביוגרפיה The Lives of John Lennon של הסופר השנוי במחלוקת אלברט גולדמן ב-1988. בספרו, טען גולדמן שג’ון ובריאן קיימו סוג של מערכת יחסים. יחסיהם, לפי גולדמן, היו תוצאה של משיכה עזה לג’ון מצידו של בריאן, ושל רצון לשלוט בבריאן, מצדו של ג’ון. גולדמן אף מצטט את ג’ון – “רציתי לשלוט במי ששלט בחיינו ובקריירה שלנו”. יחד עם טענה זאת, טוען גולדמן בספרו שג’ון נהג לבקר ליידי בויז בתאילנד, שהוא הכה למוות מלח בהמבורג ועוד שלל טענות. דבריו זעזעו את העולם והובילו לתביעות מצד יוקו ופול. מאוחר יותר הועלו האשמות כנגד גודלמן, בהן נאמר שהיה נוהג לשכר את מרואייניו, לסלף את דבריהם, ולכן אי אפשר לקחת שום דבר ממה שכתב ברצינות.
פול התייחס באופן ישיר לשמועות ולחופשה של ג’ון ובריאן גם בשלב מאוחר יותר, ואמר בראיון להווארד סטרן ב-2001, שלדעתו בריאן אכן נמשך לג’ון. עם זאת הוא אינו מסכים עם השמועות שמשהו קרה בין ג’ון לבריאן, ורואה בהסכמתו של ג’ון לצאת לחופשה כניצול הזדמנות מצידו של ג’ון לנסוע לחופשה בספרד. לדעתו של פול, מדובר היה במשחק פוליטי וכוחני מצד ג’ון. בראיון פול מספק את ההבחנה המאוד פוליטקלי קורקט הבאה: “אמרו על ג’ון שהוא הומו כי הוא נסע עם הומו לחופשה. אבל זה לא שהוא התחיל ללבוש שמלות פתאום”.
פול אצל הווארד סטרן:
אנחנו לא כאן כדי לקבוע האם זה קרה באמת או לא, ובטח שלא לקבוע את נטייתו והעדפותיו המיניות של אדם מת. עם זאת, קשה להתעלם מחברים קרובים של ג’ון ובריאן (פיט שוטון, האנטר דיוויס) שטענו כי ג’ון התוודה בפניהם או מקרובי משפחה (פאולין סאטקליף) שטוענים כי קרו דברים מעולם. לכן, במקרה כזה של אי-וודאות, כל מה שנותר לנו הוא להבין שהמציאות כנראה מורכבת ממה שהציגו לנו במהלך השנים, שברובן הומוסקסואליות נחשבה לדבר מביך שאין לדבר עליו וכן להבין שכנראה לעולם לא נדע את האמת.
הקומיקאי המעולה (!) סטיבי ריקס בחיקוי של ג’ון ובריאן בספרד:
סרטון שמאגד התייחסויות של ג’ון ופול לבריאן ולירח הדבש:
המון המון תודה לצוף על פוסט מרתק.
נוסיף שאם הנושא מעניין, תוכלו לצפות בסרט The Hours and Times שיצא ב 1991. אני אוהב לחשוב עליו כעל סרט ההמשך ל”באקביט” שאמנם מבחינה כרונולוגית יצא ב 1994 וסיפר על ג’ון וסטיוארט (ולא סתם, גם השחקן שמשחק את ג’ון הוא אותו שחקן בשניהם), רק שהפעם מסופר על הטיול המפורסם של ג’ון ובריאן לספרד או על “ירח הדבש” כמו שהסבירה צוף.
זהו הטריילר: https://www.youtube.com/watch?v=5_dgKHVIHeo
נקווה שבעתיד נהנה מעוד פוסטים מעולים כאלו מבית היוצר של צוף. אם גם אתם רוצים להשתתף בפינת הפוסט האורח, נשמח אם תפנו אלינו בהודעה פרטית.
סופ”ש מדהים !